Lampian (Lamp van Jan)

Jan van Hal: "Doe het licht an met een lamp van Jan.

 

Jan is een creatieve streekgenoot en de Zaanse 'brenger van licht'. Een eigentijdse Zaankanter die allerhande laboratoriummateriaal hergebruikt om hier opvallende maar vooral authentieke sfeerverlichting van te maken. Erlenmeyers, maatglazen, stopflessen, rond- en platbodemkolven, gasdroogtorens, Jan blijft altijd op zoek naar originele laboratoriumstukken om hiermee zijn sfeervolle en vooral originele verlichting een authentiek tintje te geven.

 

Lamp van Jan

Na zijn pensioen kreeg Jan interesse in het vervaardigen van lampen uit laboratoriummaterialen. "Ik vond het wel grappig om er iets mee te doen." Zo ontstond, na een paar geslaagde uitvoeringen, zijn "Lamp van Jan"; laboratoriumglas met een industriële uitstraling.

 

"Eigenlijk is de weg naar het eindproduct nog leuker dan de handmatige fabricage," aldus Jan. "Met het afstruinen van het internet begint de zoektocht al." Hij bezoekt, als het even kan, de aanbieders zelf want het is juist zo leuk om de onderdelen zelf op te halen bij mensen die er ook nog fraaie verhalen over kunnen vertellen.

 

Huiskamertafel

Thuis maakt Jan, vaak gewoon aan de huiskamertafel, zijn lampen. Met snoertjes, kooldraadlampen en als het even kan fittingen met porseleinen ringen. De exemplaren worden meestal voorzien van een nieuwe kurk, want in de loop der jaren vervallen de originele kurken vaak tot kruimels.