Light by Nature©

Marc is zowel beroepsmatig als persoonlijk geïnteresseerd in de verhalen die mensen kunnen vertellen. Als journalistieke televisiemaker legt hij regelmatig bijzondere verhalen vast in televisieportretten van mensen die iets te vertellen hebben. Verhalen over opvallende, schrijnende of gewoon leuke ervaringen. Zelf is hij ook een verteller.

 

Light by Nature

Aan het ontstaan van de natuurlampen 'Light by Nature' gaat een heel proces vooraf. Iedere lamp is uniek door het gebied waar de tak is gevonden. De natuurlampen vertellen allemaal een uniek verhaal.

 

Texel

Marc raakte al op jonge leeftijd verslingerd aan Texel. Een tijd geleden vond hij een afgebroken tak op het Waddeneiland en plaatste die in zijn huiskamer, tot iemand hem op het idee bracht er een lamp van te maken. Die lamp heeft Marc nog steeds.

 

Ginkelse Heide

Ook komen er takken van de Ginkelse Heide bij Ede, waar op 17 september 1944 de geallieerde luchtlandingen plaatsvonden in het kader van operatie 'Market Garden'. Het werd juist door deze herkomst een lamp met een verhaal en omgedoopt tot FreedomLight©. En zo begon uit hobby de serie natuurlampen 'Light by Nature' daadwerkelijk vorm te krijgen.

 

VOC en Georgiërs

Takken van Texel krijgen een tweede leven als Jutterslicht©. De naam verwijst naar het eiland van de jutters, waar ooit rijk beladen VOC-schepen tijdens stormachtige nachten vlak voor de Texelse kust vergingen. Maar ook naar 'de Opstand van de Georgiërs', op Texel ook wel de Russenoorlog genoemd. Deze opstand begon in de nacht van 5 op 6 april en eindigde op 20 mei 1945 toen het Canadese leger op Texel aankwam, meer dan twee weken na het einde van de oorlog in Nederland.

 

Werkwijze

De takken die lampen worden krijgen eerst een grondige schoonmaakbeurt en worden daarna behandeld tegen houtworm. In zes weken tijd wordt het hout gedroogd en daarna krijgt de tak een vernislaag. De voet bestaat uit beton "ik had eerst echt geen idee hoe ik dat moest doen, tot ik een lege emmer latex als vorm vond." Na diverse pogingen kreeg hij het voor elkaar een bruikbare en nog te tillen voet te gieten waarin de tak mooi en stevig blijft staan. Een snoer, een koperkleurige fitting en een meer dan vuistgrote kooldraadlamp ("vanwege de rokerige kleur...") zetten de tak in een nieuw schijnsel.

 

Marc kwam in contact met Carla Adriaanse van Adriaanse-Interieur© aan de Lagedijk in Zaandijk, toe hij samen met Amanda Spoel en twee andere kunstenaars een expositie had in het nabij gelegen Weefhuis. Zijn lampen worden nu via Adriaanse-Interieur te koop aangeboden.